Tips inför flytt till Norge

Har fått lite frågor från olika personer nu om tips inför flytt till Norge, så jag tänkte att jag svarar på allt i ett inlägg här istället :)
 
1. Boende
Det första du borde fixa innan du flyttar till Norge är boende. Är ni många som ska flytta ihop så är det oftast smidigast att hitta en lägenhet lagom stor till er alla och dela på hyran. Detta är oftast det billigaste alternativet. Är man bara 2 pers som jag och Tove var är det smidigaste och billigaste att hitta ett kollektiv att bo i. Finns massa kollektiv på finn.no och hybel.no ni kan kontakta men väldigt många av dom svarar inte, och särskilt inte om du bor hemma i Sverige och inte kan komma dit på visning. Det jag och Tove gjorde var att kontakta ett företag som äger lite olika kollektiv här i Oslo. Man behöver inte träffa dom innan för att flytta in, det är bara 1 månads uppsägningstid och Allt ingår i hyran såsom ström, värme, internet osv och så är det möblerat så du behöver bara ta med personliga saker. Företaget vi bor hos heter nordic guesthouse, här har ni deras hemsida: http://nordicguesthouse.no/
 
2. Att skaffa jobb
Det är inte det lättaste att skaffa jobb i Oslo nu för tiden. För några år sedan var svenskar väldigt eftersökta här men så är det knappt längre. Det bästa du kan göra är att innan du flyttar hit så skickar du efter ett utdrag ur ditt polisregister och så registrerar du dig på alla olika bemanningsföretag som du bara kan komma på, två exempel är Manpower och Jobzone. Inom barnehage (dagis) är det inte jättesvårt att få jobb om du är väldigt trevlig och ibland väldigt på. När du flyttat hit så letar du upp nummer och/eller mejladresser till olika kontaktpersoner på dessa bemanningsföretag och kontaktar dessa. Förhoppningsvis kommer du då få gå på en intervju, och då är det VÄLDIGT viktigt att du redan har ett utdrag ur polisregistret!!! Så gör inte samma misstag som mig och skicka efter det Efter du kommit till Oslo.....
 
Vill du inte jobba inom barnehage eller lager, eller kanske inte får jobb där, så skriv ut MASSA cvn (gratis utrskift på nav, som motsvarar svenska arbetsförmedlingen) och gå ut och dela ut ÖVERALLT. Åk gärna en bit utanför centrum eftersom det är ganska många som söker på Karl Johan till exempel. När du delar ut dina cv, var jättetrevlig och fråga gärna om chefen/personalansvarig är där så du får prata med den personen direkt. Var också jobbig! Gå tillbaka till samma ställen flera gånger och fråga hur det går och om dom har läst cv och vad dom tycker osv.
 
3. D-nummer och skattekort
DIREKT när du fått ett arbetskontrakt så är det viktigaste att du går till skatteetaten och fixar D-nummer och skattekort! Dom är inte alltid jättesmarta där heller så fråga verkligen om du har fixat BÅDE D-nummer och skattekort när du är färdig. För när vi var där sa hon att allt var färdigt och sen fick vi ändå gå tillbaka och fixa skattekort för att vi tydligen inte gjorde det förra gången. Gör alltså detta så fort det går!
 
4. Norskt bankkonto
När du fått ditt D-nummer, se då till att gå direkt till en bank och skaffa ett norskt bankkonto så du kan få din lön dit. Det är väldigt krångligt och funkar inte ens alltid att ha svenskt bankkonto här när det gäller lön.
 
5. Skriv ner antal timmar du jobbar
Detta är viktigt! När du väl fått ett jobb - skriv ner ALLA timmar du jobbar och se till så att du får rätt lön. Detta har jag problem med just nu men hoppas på att det löser sig i slutändan. Vi svenskar blir lätt utnyttjade här för vissa tror inte att vi har koll osv.
 
--------
 
Kanske låter det ganska avancerat att flytta hit nu haha, men det är det faktiskt inte. Bara du får tag i ett boende så löser sig allt annat! Kämpa på och verkligen gå in för att få ett jobb så kommer du att få ett. Och sedan löser sig allt annat förr eller senare ;). LYCKA TILL!


Kommentarer
Postat av: Jonathan

Hej!

Jättefina tips! Planerar själv på att dra iväg till Norge ganska snart, och hamnade här när jag googlade ert boende :) Hur är det? Läste om en grupp som hyrde ett rum för tre och blev oerhört besvikna då det var helt ostädar innan ankomst, värden hade ingen vidare koll och det var allmänt stökigt...

Hur har ni upplevt ert boende? Tacksam för svar! :)

2014-07-23 @ 10:07:07
Postat av: Linnea

Jag och en kompis hade tänkt att flytta till Oslo i november och nordic guesthouse ska fixa ett rum åt oss. Är de bra och trovärdiga?

2014-09-23 @ 20:43:32
Postat av: Simon

Hej!

Har också kollat in Nordic Guesthouse, men har hört dåliga rykten om detta. Det finns vägglöss och rummen är usla. Hur tycker du att det personligen är? Är du nöjd eller håller du med om vad jag hört?

2015-02-24 @ 09:49:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0